Den som råkar ha en kall, mörk och fuktig källare skall nog
inte fundera på att bygga gillestuga och bastu där. Det kommer bara
att bli problem med mögel. Gläd dig istället åt att du
förmodligen har ett perfekt ställe att förvara sommarens skörd av
potatis, grönsaker och äpplen. Jag har en sådan källare. Det är
cementgolv, som jag inte har målat, och putsade väggar, där det
mesta av putsen har släppt. Det ser inte mysigt ut, och det är
kallt och rått. Perfekt!
Squash

Idag, i slutet av januari, plockade jag upp en squash från i
somras. Den var helt frisk. Jag kommer att använda den i
matlagningen den här veckan. Mellan det hårda skalet och fröna
finns en rand på mellan en och två centimeter gott och nyttigt
fruktkött, som är utmärkt att använda i soppa, pajer och
gratänger. Jag använder några av kärnorna som utsäde men låter
de flesta följa med skalet ut till komposten. Annars är det fullt
möjligt att torka och rosta kärnorna också, det är gott, men lite
för mycket jobb, tycker jag.
Squashen har klarat sig jättebra i källaren i år, tack vare att
jag stoppade ner dem i en 90-liters murbruksbalja. Det är bara ett
par plusgrader i det hörnet av källaren, och baljan har hållit
kvar fukten och hindrat uttorkning. Det skall bli intressant att se
hur länge jag kan plocka squash i källaren. Några av frukterna i
botten av baljan har kollapsat. I fjol förvarade jag squashen direkt
på källargolvet. När de föll ihop under vintern innebar det att
det blev vått och soggigt av fruktsaft, skal och kärnor med en del
städjobb som följd. I år blir det mycket enklare att städa ut,
eftersom jag bara kan lyfta ut hela baljan när jag har tagit de som
är friska, tömma baljan i komposten och sedan bara spola av den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar