tisdag 6 augusti 2013

Bärtider

Röda vinbär


Den senaste tiden har det varit fullt upp med bärplockning. När jag övertog huset där jag bor, fanns det en lång häck av gamla röda vinbärsbuskar, som jag inte alls brydde mig om. Buskarna var höga, glesa och spretiga och jag låt dem stå kvar bara för att jag hade andra saker att tänka på. Bären rörde jag inte, fåglarna tog alltsammans. Men för några år sedan började jag klippa bort gamla grenar och lade på lite hästgödsel som jag fick av en av mina snälla grannar, och redan året efter hade jag en enorm mängd bär på buskarna, kanske också på grund av bra väder för bären det året. Det var synd att bara låta dem falla av, så jag började plocka in lite bär till frukosten. Det har jag fortsatt med. Numera plockar jag och lösfryser vinbären. Det är gott att ha till frukosten hela året. Röda vinbär har hyggligt med c-vitamin, men jag har ändå satt flera svarta vinbärsbuskar och det har gett en liten skörd i år. En del anser att man skall plocka röda vinbär med sin klase, men det gör inte jag. Då måste man ju plocka bären två gånger, en gång ute vid busken och en gång inne vid köksbänken. För att underlätta plockningen köpte jag en bärplockare i år, en sådan där som de har att plocka lingon med. Det fungerar riktigt bra just till röda vinbär.
Bärplockare



Topplista över innehållet av vitaminer i analyserade bär (Källa: Livsmedelsverket)
Vitamin C
Folat
Vitamin K
Summa karotenoider
1 Svarta vinbär
Jordgubbar
Svarta vinbär
Havtorn
2 Röda vinbär
Hallon
Aronia
Aronia
3 Havtorn
Lingon och sötkörsbär
Röda vinbär
Svarta vinbär

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Vitaminer/Njut-av-sommarens-bar-hela-aret/

Jag vill frysa bären lösa, så att det går att ta fram en lagom stor portion åt gången. Efter att ha rensat och eventuellt sköljt bären (det är bättre att låta bli sköljningen. Om man sköljer måste man se till att de torkar lite också innan de fryses) lägger jag ett insektsnät av plast i botten av fryslådan, och viker upp sidorna så att inte bären rullar ut. Sedan in i frysen ett par timmar eller över natten tills de har blivit hårda. Tidigare använde jag gamla glassförpackningar och andra plastbehållare att förvara bären i, men jag har börjat stoppa ner i fryspåsar istället. Dels kan man packa tätare i frysen om man använder flexibla påsar, dels ser man direkt vad det är för bär i påsen och slipper skriva etiketter
Lösfrysning av röda vinbär. Insektsnät av plast i botten, uppvikt mot sidorna

Jag tar ut en lagom stor portion bär ur frysen innan jag går och lägger mig på kvällen och låter den stå framme på köksbänken med ett lock över natten, så att bären är tinade och har rumstemperatur till frukosten. Det är nästan som att äta nyplockade bär. Ibland kompletterar jag med att strö lite nyponmjöl över vinbären, det finns att köpa ganska billigt i hälsokostbutikerna.
Hösthallonen har börjat mogna lite nu, och de är jättegoda. Med hösthallon förlänger man den härliga hallonsäsongen och slipper i stort sett hallonmasken, eftersom de mognar lite för sent på året för detta kryp. Åtminstone än så länge, hallonmasken kommer nog att anpassa sig om hösthallon blir vanligare i våra trädgårdar. Min mormor lät hallonen ligga utströdda på köksbänken en stund efter plockningen. Då kröp maskarna ut av sig själva, så hon slapp ha dem i sylten.
Ett bär som är betydligt underskattat är krusbäret. Jag har en sort som ger röda, håriga och sötsyrliga bär som är helt gudomliga att äta direkt från busken medan man lukar ogräs eller spelar badminton i trädgården, men som framförallt ger en underbar marmelad att ha på rostat bröd. Nu efter skörden, så snart det har regnat tillräckligt, skall jag gräva upp de två buskar jag har och dela på dem och försöka hitta ett bättre ställe åt dem i trädgården. Krusbär är lätta att plocka. Man lyfter upp grenen, den som är extra känslig för stick kan ju ha handske på ena handen, så hänger de där under på en lång rad och kan plockas av utan att man sticker sig på taggarna. De ger en stor skörd, men arbetet inne vid köksbänken är lite drygare, eftersom jag helst vill ta bort både flugan och skaftet från bären innan de sköljes och hamnar i syltgrytan. Då använder jag en skarp sax, och det gör arbetet lite lättare än att använda skalkniven.
Krusbären

För ett par år sedan fanns det mycket björnbär i skogarna häromkring, men de har lidit av torkan, i år liksom i fjol, så karten är små och outvecklade.


Jordgubbar blev det inte många i år, men istället har mina månadssmultron övertygat med rik skörd. Nu finns det ett antal små burkar med delikatessmarmelad i källaren, bra som gå-bort-gåva och lite extra lyxigt. Jobbigt att plocka, eftersom man måste hålla sig nära marken, men jag har en liten pall som jag sitter på när jag plockar, och det underlättar betydligt.